Review test Fotoboek van “Het Fotoalbum”

En weer is mij gevraagd om een fotoboek te maken en hier een review over te schrijven. Aangezien ik regelmatig workshops geef vind ik dat altijd weer een uitdaging en bekijk dan welk bedrijf en welke software ik ga gebruiken voor mijn toekomstige workshops. Deze keer dus een review voor “ Het Fotoalbum” www.hetfotoalbum.nl

hetfotoalbum

Start

We gaan beginnen!

Eerst de website van Het Fotoalbum, het ziet er mooi en overzichtelijk uit en wat de fotoboeken aangaat hebben ze ontzettend veel keuze. Leuk om de site eens goed te bekijken. Maar goed, ik ga nu voor het fotoboek. Ik kies meestal een hardcover boek, liefst lekker groot, dan komen je foto’s zo mooi uit. De software download ik liever (de offline versie) omdat ik best wat tijd kwijt ben om een fotoboek te maken dus kan je verder wanneer het jou uitkomt. Dus meteen de software gedownload en wat een verrassing. Toevallig kende ik deze software van een andere leverancier. Ik ben zeker aangenaam verrast dat Het Fotoalbum deze software gebruikt. Prima om mee te werken. Aangezien ik hiermee al bekend was ging het maken van een boek lekker vlot. Je begint met het kiezen van een fotoboek, haalt je foto’s op en gaat zo verder tot je in de het ontwerp van het fotoboek terecht komt. Je ziet dat de omslag daar apart vermeld wordt. Dat is wel even een dingetje. Je kan namelijk ook kiezen voor een zwart of blauw leren kaft, maar dat kan je pas aanpassen tijdens de bestelprocedure, daar kwam ik later achter. Voor een foto op de kaft betaal je iets meer. Dus als je de omslag niet vult met foto’s kan je tijdens het bestelproces de omslag omzetten naar zwart of blauw leer.

Software

De software is niet enorm uitgebreid met clip-arts, nu ben ik daar ook geen fan van, dus dat vind ik geen probleem. Je kan later ook nog foto’s extra toevoegen. Je kan spelen met randen en maskers, met kleuren, foto’s vervagen en spiegelen. Ook kan je de achtergrond een kleur geven en teksten toevoegen. Je kan leuke bestaande lay-outs kiezen voor het aantal foto’s die je op een pagina wil gebruiken en sleep dan de foto’s in het fotokader, heel handig. Of je kan je eigen lay-out toevoegen en opslaan. De pagina’s kan je wisselen, je kan zelf een fotoboek nog tussentijds omwisselen naar een kleiner of groter boek maar wel dezelfde uitvoering, dus van staand groot naar staand klein of middel.

Account aanmaken

Het lastige vond ik even om een account aan te maken van te voren en ik heb gelezen dat meer mensen dit een probleem vinden. Er staat wel “Login” op de site, maar waar moet je het account aanmaken?! Nou, dat kan dus pas als je een eerste boek gaat bestellen. Tijdens het bestelproces maak je je eerste account aan. Dan worden alle gegevens opgeslagen. Daarna kan je pas inloggen op de site en zie je al je bestelling account gegevens etc. Misschien kunnen ze dat op de website van Het Fotoalbum duidelijk vermelden. Verder had ik tijdens het maken van het fotoboek nog een vraag over een lay-flat uitvoering, dus een mail gestuurd. Top hoor, je krijgt heel snel antwoord en dat is nou iets waar ik heel vrolijk van word! Soms krijg je zelfs ’s avonds nog antwoord op je vragen, goed van Het Fotoalbum, erg klantgericht, ga zo door.

De lay-flat is alleen nog te leveren bij een fotoboek van 30x30cm, maar er wordt aan gewerkt werd mij verteld. Deze optie kan je aanklikken tijdens het bestelproces.

Het fotoboek is klaar, nog even het hele boek bekeken in een voorvertoning (symbool “oogje” in software), controle uit laten oefenen en in het winkelwagentje leggen. Nu het bestellen, dat is de volgende stap. Ook dat gaat prima, je boek wordt nu geproduceerd.

griekenland

Het eindresultaat

Het fotoboek is binnen, het heeft bijna een weekje geduurd. Goed verpakt in noppenfolie en dik karton. Nu ga ik alles eens kritisch bekijken. Het eerste wat me opvalt is dat het een hoogglans cover is, er is geen keuze voor een matte uitvoering. Het eerst blad is een schutblad, in het wit, hierin kan je geen andere kleuren kiezen. Daarna ga je verder met de pagina’s. Het grijze vlak in de eerste pagina kan je niet gebruiken, zo ook achterin het boek. Wat ik altijd hinderlijk vind is het logo, je hebt een laatste foto achterin, daarnaast kan je geen foto’s plaatsen, dus een witte pagina en aan de achterzijde een groot lelijk(sorry) logo op een witte pagina dan het schutblad. Er is helaas geen mogelijkheid om het logo weg te laten tegen een kleine vergoeding, dat is jammer. Zoiets weerhoudt mij altijd om een boek te maken, maar daarentegen is de prijs van het fotoboek ook zeker niet hoog, dat vooropgesteld. Dat is een keuze die je maakt. Verder ben ik zeker tevreden over de kleuren en het papier ziet er ook goed uit. Dus ja, prijs/kwaliteit verhouding is absoluut goed.

Tevreden?

Ik zou zeker mensen aanraden om bij Het Fotoalbum eens een fotoboek te maken als ze het niet erg vinden om een logo in het boek te hebben. Of ik het voor een van mijn “Workshops Digitale Fotoalbums maken”  in de toekomst wil gebruiken? Ja ik denk het zeker wel, nogmaals, je hebt een prachtig fotoboek voor een mooie betaalbare prijs. Binnenkort zullen ze wel meer fotoboeken hebben met een lay-flat uitvoering, ik wacht in spanning af.

Hopelijk hebben jullie genoten van mijn review. Hebben jullie nog inhoudelijke vragen? Stel ze gerust en mail naar: .

Fijn weekend allemaal en je weet het, foto’s horen niet op de computer maar in een fotoboek!

Groetjes, Karin