Review testalbum

Ik vind het altijd geweldig leuk als ik weer benaderd word met de vraag om een testalbum te maken. Toch een teken dat ik goed “vindbaar” ben op Google denk ik.

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal weten ben ik Fotoboek Designer en heb al heel wat fotoboeken mogen maken in zeer verschillende prijsklassen. Kritisch ben ik ook, dus schrijf ik hier een eerlijk review over de kwaliteit van het album en het gebruik van de software. Dit keer heb ik een fotoalbum gemaakt voor de “Fotofabriek”. En natuurlijk wil ik als eerste opmerken dat zij de 5e keer op rij uitgekozen zijn tot beste fotoalbum prijs/kwaliteit, gefeliciteerd! Als eerste de website, die ziet er ook hier heel fris en verzorgd uit. Wat een keuze aan artikelen! Ook handig is de “chat”, dan kan je rechtstreeks met de Fotofabriek je vragen stellen. Dat vind ik erg belangrijk, communicatie met klanten! Kijk ook eens naar deze pagina.

Fotoalbum maken

Dan gaat de keuze naar de fotoboeken, ook een enorme keuze, spiraalboeken, harde kaft- zachte kaft boeken, luxe boeken. Ik heb gekozen voor een fotoboek A4 staand model harde kaft. De software is makkelijk te downloaden en je kiest voor een nieuw project. Klik op jouw keuze en je ziet het bedrag al staan. Let wel, dit zijn prijzen met een standaard aantal pagina’s, meestal 24 die natuurlijk wel uit te breiden zijn. Zodra je de keuze hebt genomen opent het programma zich. Je kan later als je het boek gaat bestellen meer keuzes opgeven, zoals papiersoort, welke kaft e.d. Zo, en nu maar beginnen. Aan de linkerzijde kan je je foto’s uploaden en aan de rechterzijde zie je een heleboel opties, zoals ook een keuze van sjablonen, erg veel!! Wat me wel opviel is dat als je een groter fotoalbum wil maken, daar de keuze aan sjablonen een stuk minder is! Je kan je in het programma uitleven met teksten, Cliparts, achtergronden, maskers, randen, kleuren etc. Alleen werken ze niet met kleuren pipetjes. Je kan zelf ook sjablonen opmaken en heel makkelijk “groeperen”. Sla dit dan op en je kan ze ook op andere pagina’s gebruiken.

Wat ik wel een beetje vervelend vond is dat het programma er een paar keer uitvloog. Dus mensen, sla regelmatig je werk op, dat geldt voor ieder programma, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ook het slepen van de foto’s gaat niet al te soepel. Je kan de foto bewerken, met de rechtermuisknop. Ook de transparantie kan je bewerken, foto spiegelen, randen, kleuren. Je kan je echt uitleven, volop keuze. Dus kijk echt eens bij de optie “randen” daar is ontzettend veel keuze voor de foto om er een andere look aan te geven. Dit heb ik ook in mijn boek gebruikt. Verder geeft het programma ook aan of de resolutie van de foto wel goed is. Wat ik ook prettig vind is, dat je op de site van de Fotofabriek staat een prijscalculator, dan kan je aangeven hoe het boek er uit moet zien en wat de prijs dan wordt. Ik zou dit wel aanraden om te doen want voor veel opties moet je extra betalen.

Fotoboek is klaar

Het fotoboek ontving ik binnen een week op mijn thuisadres. Je krijgt tussendoor een video op je mail waarin ze vermelden dat ze met jouw boek bezig zijn en je ziet de kaft van jouw boek op de video, grappig. Nu moet ik het boek kritisch bekijken en beoordelen. Ik moet zeggen dat ik verrast ben van de mooie kleuren. Ik had gekozen voor een standaard cover en standaard papier. De cover is mooi stevig, het kraakt wel een beetje als je hem openslaat maar dat is niet hinderlijk. Ik heb wel mijn bedenkingen wat het fotopapier betreft, het is niet echt verkeerd maar het zou niet mijn eerste keuze zijn. De witte schutbladen zijn ook van dik fotopapier, alleen niet bedrukt. De volgende keer ga ik toch voor ander fotopapier in het fotoboek. Premium Satin denk ik, maar daar moet je wel iets meer voor betalen. Ook voor “vlakliggend” moet je extra betalen. Maar nogmaals, de kleuren zijn echt mooi en het fotoboek is verder keurig afgewerkt. Dus al met al ben ik tevreden wat betreft de prijs/kwaliteit verhouding. Of ik nog eens een fotoboek ga bestellen bij de Fotofabriek? Ja hoor zeker weten, maar kijk goed welke keuze je maakt wat fotopapier betreft.

Succes! Groetjes, Karin